Bas Swinkels wil naar het WK met Jong Oranje

Publicatiedatum: Zaterdag 12 mei 2007

Zaterdag, 12 mei 2007 - VORTUM - MULLEM / AMERSFOORT - Voor Bas Swinkels was het afgelopen week zwoegen, zweten en afzien op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Daar doorliep het 19 - jarige volleybaltalent uit Vortum - Mullem met zijn teamgenoten van Jong Oranje een trainingsstage met Jong Brazilië. "Dit is voor ons een belangrijke voorbereiding op het WK Kwalificatietoernooi in Slowakije. We moeten daar in vijf dagen tijd vijf wedstrijden spelen, dus we zijn ons nu vooral fysiek aan het voorbereiden.".

De hele week werd op de Amersfoortse kazerne dagelijks drie uur intensief getraind, gevolgd door onderlinge oefenwedstrijden in verschillende sporthallen in het land. De afsluitende wedstrijd wordt vanmiddag gespeeld in Venray. "Het was een behoorlijk zware week, echt een druk programma. Maar dat moet wel, want we moeten het straks in Slowakije fysiek allemaal aankunnen", stelt de 2.04 meter lange Swinkels. Met de Zuid-Amerikaanse sparringpartner had Jong Oranje de nodige moeite. "Brazilië heeft echt een supersterk team en ze spelen een heel snel spelletje. Ze behoren tot de absolute wereldtop."

De Oranje-selectie bestaat nu nog uit veertien spelers, maar uiteindelijk zullen er maar twaalf in het vliegtuig naar het Slowaakse Bardejov stappen. Trainer Gido Vermeulen stuurt op het laatste moment nog twee beloftes huiswaarts. "Maar het is zo goed als zeker dat ik gewoon mee ga", voorspelt Swinkels, die als diagonaalspeler een basisplaats in het team heeft. "Waarschijnlijk vallen er nog een libero en middenaanvaller af." Voor Swinkels' volleybalmaatje en teamgenoot Stefan Taanman uit Boxmeer staat de sportcarrière al maandenlang op een heel laag pitje. Swinkels: "Stefan is vorig jaar zomer tijdens het EK door zijn enkel gegaan. Hij is geopereerd en moet lang herstellen."

In Slowakije wacht de Oranje-mannen een zware dobber. Ze spelen in de B-poule wedstrijden tegen de toppers Italië en Kroatië en tegen de outsiders Finland, Oostenrijk en gastland Slowakije. "Het wordt erg pittig, want alleen het beste team mag naar het WK" weet Swinkels. "Meteen de eerste wedstrijd, tegen Italië. is beslissend. Winnen we die partij, dan maken we een goede kans ons te kwalificeren." Het WK wordt in 16 juli gehouden in Casablanca.

In het dagelijks leven is Swinkels student aan het Johan Cruijff College in Amsterdam. Vijf dagen in de week volgt hij hier van half negen 's ochtends tot twee uur in de middag lessen. Daarna stoomt hij meteen door naar het Amsterdamse HvA Volleybal, waar hij in het talententeam van Nederland speelt. "Ik train daar elke dag van drie tot zeven uur. Ja, dat zijn inderdaad lange dagen, maar dat heb ik er graag voor over."

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: