Het verborgen Land van Cuijk - Laarzenpad

Publicatiedatum: Zondag 09 augustus 2020
VERBORGEN LAND VAN CUIJK | VORTUM-MULLEM - Met de campagne ‘Land van Cuijk, hét geheim van Noordoost-Brabant’ wil deze regio meer toeristen trekken. Juist nu veel mensen in coronatijd vakantie vieren in eigen land. Maar ook streekbewoners moeten zo worden verleid. In een serie belicht de Gelderlander een aantal verborgen geheimen uit eigen streek. Vandaag aflevering 4: het Laarzenpad in Vortum-Mullem.


Harald Rudolph loopt over het bijna verborgen laarzenpad in Vortum-Mullem. Hij schat dat er zo'n 100 mensen per jaar over het laarzenpad komen.
 
Verborgen achter forelvisvijver de Uitkomst ligt tussen de weilanden een smal paadje van slechts 800 meter. Het loopt bijna parallel aan het troebele water van de Sint Jansbeek. 

De sporadische wandelaar hoeft niet lang te fantaseren waar het pad haar naam aan te danken heeft: brandnetels staan her en der tot de knieën en het voorjaar groeien er braamstruiken met stekels laag over het pad.

Volgens Harald Rudolph, eigenaar van de vijsvijver, is het soort bezoeker de afgelopen jaren veranderd. ,,Er kwamen voorheen vooral dorpelingen om hun hond uit laten. De laatste twee jaar zie ik steeds vaker echte wandelaars.” 
Het is zo goed verborgen dat hij regelmatig de vraag krijgt waar het pad is. En ook vaste klanten van de visvijver, die regelmatig op een steenworp van het pad zitten wisten niet van het bestaan. 

Simon Stadegaard komt zo nu en dan met zijn twee zonen vissen. ,, Voor mij is het helemaal onbekend. Ik heb er wel eens mensen zien lopen, maar heb altijd gedacht dat het de boer van het land was.’’

‘Nogal ruw’
Het pad is in 2015 in opdracht van de dorpsraad aangelegd, ter vervanging van een zandweggetje wat jaren geleden verdwenen is. Het kostte 1700 euro. Rudolph krijgt als feedback van voetgangers vooral dat het een nogal ruw pad is. 

,,Onderhoud is wel een dingetje. Boeren werken het vrijwillig bij. Maar als ze druk zijn met oogsten wil het nog wel eens uit de hand lopen, met dat onkruid.’’
Pluktuin

Het weggetje, waar je nog net met z’n tweeën naast elkaar kan lopen, neemt je mee langs de typische Brabantse weilandjes die omringd zijn met grote heggen en bevolkt door een klein aantal koeien. Zo’n honderd bezoekers per jaar zullen worden er verrast, doordat het mooiste stuk aan het einde komt.

Harald Rudolph. ,,Onderhoud is wel een dingetje.’’

Bij de uitgang zitten twee mannen en twee vrouwen onder een grote eik, omgeven door een grote groenten- en fruittuin, te genieten van een lunch. Het zijn drie vrijwilligers en de oprichter van In Het Volle Leven. 

Dat is een pluktuin waar mensen zich kunnen aanmelden om biologisch groenten en fruit te plukken, al houden ze zelf niet van die naam. ,,We noemen het liever een oogsttuin. Omdat wie plukt neemt en wie oogst eerst zaait en dus ook geeft,” zegt een van de vrijwilligers.’’

Vergeten groenten

Eigenaar Hans Weima vertelt gepassioneerd over zijn tuin. ,,Net zoals Het Verborgen Land van Cuijk hebben we hier allerlei verborgen en vergeten groenten die we niet langer in onze keukens gebruiken.” 

Wie dus eens een nieuw recept wil uitproberen moet vooral het Laarzenpad aflopen. 

Bron: De Gelderlander 
© Theo Peeters

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: