Groen licht aanleg LVCNET glasvezel

Publicatiedatum: Woensdag 08 november 2017
Na een intensieve periode waarin gesprekken en onderhandelingen zijn gevoerd tussen de betrokken partijen, is op 7 november 2017 de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Land van Cuijk, E-fiber en LVCNET getekend.In relatie hiermee ook onderstaand artikel uit de Gelderlander:

LAND VAN CUIJK - Er is voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk geen bankgarantie van de vijf deelnemende gemeenten meer nodig. Dat is het resultaat van de overeenkomst die gesloten wordt met het bedrijf E-Fiber uit Den Dolder.

In de oorspronkelijke plannen zou er alleen een glasvezelnetwerk aangelegd kunnen worden als de gemeentes een borgstelling zouden afgeven. E-fiber is al actief in naburige gemeenten als Boekel, Landerd en Bernheze. Met de breedbandaansluiting van het Land van Cuijk wordt het bereik van het bedrijf aanzienlijk vergroot. De vijf gemeentebesturen hebben begin deze week besloten met het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.

 
100 Procent dekkend

Als E-Fiber aan de slag gaat, wordt er een 100 procent dekkend glasvezelnetwerk aangelegd. Alle inwoners van het Land van Cuijk krijgen een aansluiting tot in de meterkast. Die wordt echter alleen geactiveerd wanneer er een abonnement met een van de providers waarmee wordt samengewerkt wordt afgesloten.
Vorig jaar hebben al zo’n 12.500 particulieren en bedrijven een abonnement afgesloten. Na de eerste vraagbundeling was het aantal mensen dat een aansluiting op het regionale glasvezelnetwerk wilde te klein. Er was, zo werd gesteld, een minimum van 70 procent in het buitengebied en 40 procent in de kernen nodig om succesvol een glasvezelnetwerk aan te leggen. Vooral in de kernen was er te weinig animo om te kiezen voor een aansluiting op het nieuwe glasvezelnetwerk. Het project dreigde daardoor te mislukken. Desondanks is initiatiefnemer LVCNet doorgegaan met het zoeken naar een partij die de glasvezel wilde aanleggen.

Eenmalige bijdrage
Aanvankelijk was er voor bewoners van het buitengebied en bedrijven een eenmalige bijdrage van 495 euro voor de aansluiting, maar die wordt door E-Fiber geschrapt. Wie nu nog geen abonnement heeft, maar dat straks wel wil afsluiten, moet zogenaamde activatiekosten betalen. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal van volgend jaar, wanneer de financiering helemaal rond is en alle handtekeningen zijn gezet, met de aanleg van het glasvezelnetwerk wordt begonnen. De totale aanleg gaat anderhalf jaar duren. Er zal zo’n duizend kilometer aan leidingen worden aangelegd. 

Bron: Gelderlander


 

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: