Kerk of dorpshuis

Publicatiedatum: Dinsdag 23 mei 2017
Knillus, Alleen al de naam voor het nieuwe dorpshuis in Vortum-Mullem is mooi. De opening is gepland op 6 januari 2018. Een kerkgebouw dat een nieuwe bestemming krijgt. Waar je vroeger je zonden kon opbiechten bij de pastoor, of een weesgegroetje bidden voor het Mariaaltaar, straks kan de tienerjeugd hier naar de coladisco of kunnen de ouderen kantklossen, biljarten, kaarten en koersballen.

Een volle Corneliuskerk vorige week maandag. Het gebouw staat al enige tijd leeg. Het bisdom stoot menig gebouw af. De herbestemming is echter vaak een probleem. Kijk naar Vierlingsbeek waar nog altijd geen oplossing in de maak is. De werkgroep in Vortum-Mullum timmert wel met succes aan een plan, dat draagvlak heeft bij de bevolking.

Een plan ook dat met steun van bisdom, een bank én de gemeente Boxmeer financieel mogelijk is geworden. Een klein gaatje van zo'n 50 duizend euro (op een investering van zo'n 765 duizend euro) moet nog met acties in het dorp opgehoest worden. Maar dat gaat lukken, zo verwacht de gedreven, enthousiaste, drijvende kracht achter Knillus, de verenigingsman Maarten Ebben.

De bouwvergunning wordt snel ingediend, naar verwachting kan in het najaar al verbouwd gaan worden. De belangrijkste details: een podium op het altaar, de doopvont wordt een stilteruimte, en daar waar de kerkbanken nu staan wordt de grote zaal voor maximaal 400 bezoekers. Een extra verdieping komt er voor het vereniginsleven, hier kan de KBO vergaderen en activiteiten houden, maar ook de jeugd van het Benkske vindt er straks zijn honk (en krijgt zelfs een eigen ingang). In een transparante glazen aanbouw aan de voorkant komt een gemeenschappelijke ruimte met een bar.

Alles in één gemeenschapshuis, voor jong én oud. Dat kan ook wethouder Willy Hendriks-van Haren waarderen. "Onze bijdrage van 350 duizend euro is veel voor een durpke van zevenhonderd inwoners. Maar alles bij elkaar wordt wel een beeldbepalend gebouw in het dorp behouden."

Wie een financieel steentje wil bijdragen kan een steen kopen. De Oeffeltse wethouder heeft inmiddels een steentje gekocht. Nu nog hopen dat de herbestemming van de kerk in Vierlingsbeek ook van de grond komt. Hojje wa!

Bron: Twan Dohmen
http://www.boxmeersweekblad.nl/nieuws/algemeen/170889/kerk-of-dorpshuis-

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: