Nieuwsbrief november LVCNET

Publicatiedatum: Zondag 20 november 2016
 

De tijd vliegt en we moeten nog erg veel doen. We brengen je graag op de hoogte van de belangrijkste dingen waar we mee bezig zijn. Dat is de financiering, de marktuitvraag en de marktconsultatie. Vooral de financiering in combinatie met de Europese Staatssteunregels is complex. En daarom willen we dit traject minutieus doorlopen zodat de Europese Commissie ons later niet kan terugfluiten. In deze nieuwsbrief leggen we uit met welke stappen we bezig zijn en waarom.
 
LAGE RENTE
In het Land van Cuijk hebben we te maken met gebieden waar alleen internet en tv (ADSL) via de telefoonlijn beschikbaar is. Voor deze gebieden kunnen we geld tegen een lagere rente lenen. Er zijn ook gebieden waar zowel ADSL als Ziggo beschikbaar zijn. Voor die gebieden kunnen we alleen tegen een marktconforme rente geld lenen voor de aanleg.
 
Aan het lenen tegen een lage rente zitten een aantal verplichtingen vast. Eén daarvan is het uitvoeren van een ‘marktconsultatie’. D.w.z. kijken of er een commerciële partij is die binnen de komende drie jaar een toekomstbestendig breedbandnetwerk met minimaal 30 Mbps in die gebieden van plan is aan te leggen.
 
MARKTUITVRAAG
LVCNET heeft met een lening van de gemeentes de vraagbundeling kunnen organiseren. Eén van de voorwaarden bij die lening is dat we bestaande netwerkeigenaren moeten vragen of zij met het vraagbundelingsresultaat hier een breedbandnetwerk willen aanleggen. We noemen dit de ‘marktuitvraag’. In de afgelopen weken hebben we meerdere netwerkeigenaren gesproken. Dit zijn bedrijven zoals KPN en Ziggo die breedbandnetwerken aanleggen en exploiteren. De centrale vraag was of zij met het vraagbundelingsresultaat op hun kosten een breedbandnetwerk willen aanleggen. Alleen, met een partner of met de coöperatie LVCNET. Medio december hopen we daarover meer te weten. Natuurlijk werken we los daarvan nog andere mogelijkheden uit om het netwerk te kunnen aanleggen.
 
De marktuitvraag, de marktconsultatie en vervolgens de Europese aanbesteding (selectie van de aannemer) zijn stappen die na elkaar genomen moet worden. Daarna volgt het besluitvormingstraject bij de gemeenteraden. Als alles op rolletjes loopt, verwachten we dat deze processen (raadsbesluit, aanbesteding, vergunningen, financiering, etc.) tot medio 2017 duren. In 2017 kan dan gelijk de schop in de grond om alles aan te leggen.
 
GAAT HET DOOR?
We zien meerdere goede en rendabele mogelijkheden om in het Land van Cuijk een glasvezelnet aan te leggen. We zijn daarover positief gestemd. We kunnen natuurlijk pas echt definitief ja op deze vraag geven als we alle tussenliggende stappen goed hebben afgerond. We willen dit zorgvuldig doen om later geen problemen te krijgen en dat kost veel tijd. Het duurt even maar dan krijgen we ook wat moois, zullen we maar zeggen.
 
COMMUNICATIE
We hebben gehoord dat niet alle mensen die zich ingeschreven hebben deze e-mailing ontvangen. Stuur daarom deze e-mail gerust ook door naar familie en vrienden die zich ook aangemeld hebben. Ook het delen van Facebook en Twitter berichten stellen we op prijs, dan blijft iedereen goed op de hoogte van de stappen die we nemen. En met elke stap komen we dichter bij ons doel: een goed en betaalbaar glasvezelnetwerk voor het Land van Cuijk!
 
De komende maanden houden we je zoveel mogelijk op de hoogte via e-mail, website, Facebook en Twitter. Het bestuur overlegt elke twee weken en nieuwtjes vertellen we je na twee vergaderingen. Zo mag je elke maand een update verwachten via de genoemde kanalen.


Voor meer informatie kijk op: www.lvcnet.nl  
Facebook: https://www.facebook.com/LvCnet
Twitter: https://twitter.com/LvCnet_nl 

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: