Nieuwsbrief oktober LVCNET

Publicatiedatum: Vrijdag 07 oktober 2016
 

Het bestuur van LVCNET is volop aan de gang om het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk te realiseren. Iedereen weet ondertussen dat de vraagbundeling een geweldige score heeft opgeleverd in 30 van de 33 dorpen en de aanmeldingen druppelen nog steeds binnen.

Onderdeel van de verplichte activiteiten is de vraag aan de markt of zij in de komende 3 jaar een concreet plan hebben om een NGA netwerk aan te leggen in het Land van Cuijk. (NGA staat voor een netwerk dat minimaal 30 Mbit internetsnelheid biedt.) Deze zogenaamde marktconsultatie is verplicht indien we een lening of garantstelling tegen lage rente willen afsluiten voor de ‘witte adressen’. (Witte adressen hebben alleen internet via een koperen telefoonkabel.) De uitslag van de marktconsultatie is in november bekend.

Het netwerkontwerp krijgt een update omdat er in het afgelopen jaar circa 700 nieuwe adressen zijn bijgekomen. En we moeten precies weten welke adressen ´wit´ zijn in verband met de goedkope lening. Zodra dat gereed is starten we de gesprekken met de banken op.

Europese aanbesteding
Ondertussen is de Europese aanbestedingsprocedure opgestart. De procedure moet ervoor zorgen dat alle bedrijven in Europa gelijke kansen krijgen om in te schrijven op de aanleg van het netwerk. Als de gehele procedure doorlopen is, weten we wie het netwerk gaat aanleggen en tegen welke kosten. Deze procedure gaat 6 maanden duren. In mei 2017 kan de definitieve gunning – onder voorbehoud van passende financiering – gegeven worden.

Het lijkt zo rustig rond LVCNET, echter het tegendeel is waar. Alleen zijn de huidige activiteiten van het bestuur niet zo zichtbaar als bijvoorbeeld tijdens de vraagbundelingscampagne. Toen hingen de kernen vol met vlaggen en posters, stond er reclame in de kranten en waren er info-avonden in dorpshuizen en andere zalen.

Begin december leveren we de eindrapportage op die toegevoegd wordt aan het raadsvoorstel. Dit raadsvoorstel wordt begin februari behandeld in de raadsvergaderingen in de vijf gemeentes. De vraag waar de raad zich over moet buigen is of ze achter het voorgestelde aanlegscenario staan en of ze daarvoor garant wil staan. Die garantstelling is nodig om een lening bij de banken af te sluiten. Bij een positief besluit kan de aannemer direct aan de slag. 

Nieuwe diensten voor 'ons' netwerk
Voor de inwoners van het Land van Cuijk is de coöperatie op zoek naar speciale diensten die we straks, via het glasvezelnetwerk, willen aanbieden. Denk daarbij aan diensten voor zorg op afstand zodat senioren veilig, comfortabel en langer thuis kunnen blijven wonen. Of een wifi-netwerk in het hele Land van Cuijk waardoor jouw dure 4G-bundel minder snel op gaat. Maar ook onderzoeken we de mogelijkheden van LoRa en IoT… LoRa? IoT?
Maar daar komen we een volgende keer op terug.


Voor meer informatie kijk op www.lvcnet.nl  


 

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: