Verslag bezoek Furaha

Publicatiedatum: Dinsdag 10 november 2015
Aan iedereen die Stichting Furaha een warm hart toedraagt.

Inmiddels zijn Francien en ik al weer 6 weken terug uit Kenia. Tijd om iedereen weer op de hoogte te brengen van onze ervaringen die we wederom mochten beleven in Rodi Kopany bij onze Furaha kids.

Om te beginnen heeft het mij erg goed gedaan om te zien dat het in het algemeen goed gaat met de kinderen. In de voorgaande jaren hebben we veel kinderen gezien die ziek waren en naar de dokter moesten. Tijdens ons laatste verblijf zijn er maar twee kinderen naar de dokter geweest. Verder viel het op dat er minder kinderen enkele dagen ziek in bed lagen. Ik denk dat dit enerzijds te maken heeft met het feit dat we muskietennetten rondom alle bedden geplaatst hebben, waardoor Malaria minder voorkomt. Anderzijds hebben we vorig jaar seksuele voorlichting en voorlichting over persoonlijke hygiëne gegeven, waarvan we nu de vruchten lijken te plukken. De meiden blijven nu niet meer in bed liggen, omdat ze bang zijn dat iemand ziet dat ze menstrueren. Bovendien is de aanwezigheid van de moederfiguur een meerwaarde. Als de kinderen ziek zijn worden wij meteen op de hoogte gebracht en zorgen we dat er geld is voor een bezoek aan een kliniek en eventuele medicijnen die kinderen nodig hebben. De kinderen krijgen bovendien elke dag 3x een maaltijd wat de weerstand zal verhogen.

Tijdens ons verblijf heb ik gekeken welke rol Millicent (de moederfiguur) vervulde. Ik heb geprobeerd om haar te coachen, waar dat ons nodig leek. In overleg met Millicent en het bestuur hebben we ons beleid en de afspraken aangescherpt, zodat we de weeskinderen zo goed mogelijk toe blijven leiden naar volledige zelfstandigheid. Hierbij komt ook een stukje zelfreflectie om de hoek kijken omdat dan ook soms het cultuurverschil t.a.v. opvoeden voelbaar wordt. Door goede gesprekken en wederzijds respect zijn we nader tot elkaar gekomen.

M.b.t. onderwijs heb ik gesprekken gevoerd met docenten over de leerlingen en over andere zaken. De kinderen uit groep 8 zijn zich volop aan het voorbereiden voor de examens in november. Afhankelijk van de resultaten mogen ze doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Ik heb diep respect voor deze kinderen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zaten de kinderen te studeren en te oefenen met “proefexamens”.

 
Francien heeft veel werk verzet in en rondom het huis. Deuren en muren zijn geschilderd, sloten op de deuren gemaakt, bedden en schoolmeubilair gerepareerd en bovendien heeft ze drie mooie  kasten gemaakt voor in de jongenskamer, meisjeskamer en woonkamer
Het nieuwe toiletgebouw is geschilderd en er is omheining geplaats en een poort, zodat de kinderen meer veilig zijn.

De kinderen willen zo graag helpen.

 
De materialen die we nodig hadden voor de kasten zijn gesponsord door Tom Haassen en zijn studiegenoten. Zij hebben dit geld bij elkaar gebracht dankzij een  studieproject op Scholengemeenschap Metameer in Boxmeer.


Top jongens!!!
 
’s Avonds en in de weekenden hebben we veel tijd doorgebracht met de kinderen. Zowel binnen als buiten hebben we ons vermaakt met elkaar met gesprekjes, muziek, spelletjes etc.  Ook was er dan tijd om met de kinderen individueel te praten. Het leed en verdriet wat sommige kinderen hebben, raakt me steeds opnieuw.


Alex is zo’n jongen die bij ons woont. Hij heeft geen ouders meer. Hij had een broer waar hij in de schoolvakanties naar toe kon. In september toen we daar waren vertelde hij ons dat zijn broer ook was overleden. Niemand meer waar hij naar toe kon. Zonder onze hulp is deze jongen kansloos.

 
 
Kinderen staan hier vol trots voor hun nieuwe huis. Het is nu ook geschilderd en ook voorzien is van omheining en een poort.
 

Tijdens ons verblijf is er onder leiding van Boniface Awuor gestart met de bouw van de eerste klaslokalen voor het voortgezet onderwijs, waar we vanaf januari 2016 mee van start willen gaan. De voorbereidingen van Boniface waren opnieuw tot in de puntjes georganiseerd, waardoor de bouw volgens planning kon verlopen!

Hieronder een foto van wat er nu staat: Het huis voor de kinderen, de basisschool en rechts de eerste twee klaslokalen voor het voortgezet onderwijs. De buitenkant van de lokalen is klaar. De lokalen moeten echter nog compleet ingericht worden, boeken moeten aangeschaft worden etc.Tijdens mijn, inmiddels derde verblijf in Kenia kwam ook het besef wat wij betekenen voor de kinderen in Kenia. De dankbaarheid is erg groot vanuit de kinderen maar ook vanuit de docenten, omwonenden en verdere bevolking van Kenia. Met name de oudere kinderen beseffen heel goed dat ze dankzij de hulp vanuit Nederland meer kansen krijgen om een toekomst op te bouwen.

We hebben al erg veel kunnen doen de afgelopen jaren dankzij de vele donaties die we hebben gekregen hebben van vele vrienden van Furaha en diverse organisaties/bedrijven. We zijn ook erg blij met de vaste donaties die we elke maand krijgen van onze vaste sponsoren en natuurlijk de sponsorparents. 

Lieve mensen het is voor ons weer een onvergetelijke, emotionele en waardevolle tijd geweest. Echter zonder financiële hulp is dit allemaal niet mogelijk.

Wij willen iedereen weer enorm bedanken voor de emotionele en financiële steun!!!

We zijn goed op weg voor onze kinderen. Maar er is ook nog veel werk te verzetten in de toekomst.

Zo moeten de eerste klaslokalen voor het voortgezet onderwijs nog ingericht worden maar ook de basisschool heeft dringend meer meubilair nodig. Om in de toekomst het voortgezet onderwijs compleet te maken moeten er nog lokalen bijgebouwd worden maar ook praktijkleerplekken zoals naaiatelier, vee, koeien, kippen etc.

Ook de vaste kosten stijgen doordat het aantal weeskinderen inmiddels is toegenomen in ons weeshuis.

Daarom zijn wij nog steeds op zoek naar:
  • Sponsorparents. Voor €20,00 per maand kunt u sponsorparent worden van een kind. Van dit geld betalen wij o.a. voeding, medicatie en onderwijs. U kunt het alleen doen maar ook met uw gezin, vriendengroep of team van uw afdeling waar u werkt.
  • Vrienden van Furaha die maandelijks een vast bedrag sponsoren. Al vanaf €2,00 per maand kunt u vriend worden van Furaha. Wij zijn blij met elk bedrag wat gesponsord wordt. Wij werken niet met automatische incasso dus u kunt zelf gewoon maandelijks een vast bedrag overmaken en dit ten alle tijden stoppen wanneer u dit zou willen.
  • Uiteraard kunnen we ook grotere bedragen gebruiken. Mocht u een bedrijf/organisatie kennen wat mogelijk wil sponsoren laat het ons weten of beveel ons aan binnen uw bedrijf of organisatie.

Voor meer informatie:
U kunt mij bellen 06-20856306 of mailen wilhelmienroelofs@ziggo.nl

Kijk ook eens op onze website www.furaha.nl

Met vriendelijke groet
Wilhelmien Roelofs
Stichting Furaha Orphans Kenia
NL39INGB0004657258

Ons motto: Together we can! 

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: