Licht op jong!

Publicatiedatum: Maandag 20 oktober 2014

OPROEP VOOR JONGEREN
Licht op Jong!
Een community van jongeren over het wonen in een kleine kern
 
Wat vind jij leuk aan het wonen in een dorp?
Heb je moeite met het vinden van een leuk huis in je dorp?
Wil je het liefst zo snel mogelijk weg uit je dorp?
Of wil je er juist zo lang mogelijk blijven wonen?
 
 
Wegtrekkende jongeren
Belangrijke vragen, want het platteland vergrijst en ontgroent. Relatief veel jongeren trekken weg uit kleine kernen en vestigen zich in de stad of in de grotere dorpen. Het wegtrekken van jongeren uit kleine kernen heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid daar, maar tot op heden is er weinig bekend over de motieven van jongeren om in een kleine kern te (blijven) wonen of waarom ze weggaan.
 
Wat beweegt jou? Vertel het in onze research community Licht op Jong!
Samen met de vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant en de provincie Noord-Brabant start het PON (kennisinstituut  voor sociaal-culturele vraagstukken) een research community. Dit is een afgesloten online platform waar je gedurende een korte periode van twee weken op een intensieve en interactieve manier met anderen in gesprek gaat. 
 
Via de Licht op Jong! community willen we vooral van jongeren zelf horen waarom zij in een kleine kern (blijven) wonen of waarom zij zijn vertrokken en wat zij belangrijk vinden in hun woonomgeving. Met deze kennis gaan we met de dorpsraden, gemeenten en andere organisaties in Brabant in gesprek om te kijken hoe we de kleine dorpen in Brabant aantrekkelijk kunnen houden of maken voor jongeren.
 
De gegevens worden anoniem verwerkt en de resultaten van de community worden in ieder geval (anoniem) gepubliceerd in de kleine kernen krant.
 
Hoe, wat en waar
De community Licht op Jong! start op maandag 10 november en loopt tot en met maandag 24 november. We vragen deelnemers om gedurende twee weken een aantal keer in te loggen op het community platform en vanuit de eigen ervaringen bij te dragen aan de discussies over dit thema.
 
Doe mee en laat je horen!
Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud en woon je momenteel in een kleine kern in Noord-Brabant of ben je er opgegroeid, dan willen we je van harte uitnodigen om deel te nemen! Ook als je inmiddels niet meer in Brabant woont, maar wel bent opgegroeid in een Brabantse kleine kern, ben je van harte welkom om deel te nemen!
 
Meedoen kan via het invullen van een korte vragenlijst. We stellen je hierin enkele achtergrondvragen om te bepalen of je tot de doelgroep van de Licht op Jong! Community behoort. Uit alle aanmeldingen maken we een selectie van deelnemers. Onder deze deelnemers verloten we drie Bol.com bonnen van € 50,--.
Aanmelden is mogelijk tot en met woensdag 5 november aanstaande.
 
De aanmeldvragenlijst voor de community vind je hier:
 
www.hetpon.nl/lichtopjong
 
Ken je nog meer mensen die aan onze selectiecriteria voldoen? Stuur deze uitnodiging dan gerust door en vraag of zij ook willen deelnemen aan de community!
 

Meer informatie?
Wil je meer informatie over de Licht op Jong! community? Neem dan contact op met Karin du Long, werkzaam als onderzoeker bij het PON, via lichtopjong@hetpon.nl.
 
 

Geplaatst door: John Ebben

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: