Blog 2, Stichting Furaha Orphans Kenia, door Janske Roelofs

Publicatiedatum: Vrijdag 06 juni 2014
Ik geef wat ik heb… Wat ik kreeg, krijg ik nooit meer op…

Zwaar onder de indruk van het vele werk wat mama, Gaby & Boniface de afgelopen week hebben verzet, schrijf ik deze 2e blog. Voor hen en voor de kinderen een week die waarschijnlijk zoveel indruk heeft gemaakt, dat hij wel een jaar lijkt te duren. Prachtig toch, dat je op deze manier tijd toe kan voegen aan je leven :-)

Afgelopen zaterdag hebben alle teachers een dag extra gemaakt om samen met de kinderen in de greengarden te werken. Dat mama & Gaby niet rustig aan kunnen doen weten jullie inmiddels wel, maar als ze zelfs de teachers zo ver krijgen om op zaterdag terug te komen! We willen de greengarden als vast onderdeel terug laten komen in de lessen biologie en de teachers daarbij ondersteunen.

 
Afgelopen maandag was deel 1 van de bouw al klaar! De fundamenten liggen er in! We hebben de bouwplannen opgedeeld in verschillende fasen, zodat we per keer kunnen bekijken of het budget en het toezicht er is. Het budget voor deel 2, de bouw van de muren, hebben we dankzij alle steun van jullie inmiddels bij elkaar. Maar de vraag was even of dit deel binnen de 1,5 week dat mama , Gaby en Boniface nog daar zijn, gerealiseerd kon gaan worden. Per dag kan er namelijk maar een beperkt budget worden gepind. Na wat creatief denkwerk en de belofte van Boni dat hij een week nadat mama en Gaby weg zijn, opnieuw naar Rodi afreist om toe te zien op de bouw, hebben we de knoop doorgehakt en besloten om ook te starten met deel 2! Aannemer Philip levert goed werk.  

Op dezelfde dag zijn de nieuwe headteacher en teacher Anton gestart. Het team bestaat nu uit 7 gekwalificeerde leerkrachten. Mama , Gaby en Boniface spraken met hen over de doelen voor het komende jaar en de gezamenlijke visie. Zeer kort samengevat; ‘Together we can’. Omdat we de school enkel maanden terug officieel geregistreerd hebben, zijn we verplicht om een gekwalificeerde headteacher te hebben. Headteacher Eric, waar wij ontzettend tevreden over zijn omdat hij vol overgave hart en ziel geeft voor de kinderen maar die niet gekwalificeerd is, moet dus tijdelijk een stapje terug doen. Hij gaat wel bekijken of hij de registratie kan gaan behalen en wij als stichting willen hem daarbij graag ondersteunen. De nieuwe headteacher heeft een inventarisatie gemaakt van de schoolboeken die we nog tekort komen. We gaan bekijken of we deze tweedehands kunnen gaan aanschaffen.

Eric zal zorg gaan dragen voor een verbeterde communicatie met ons als stichting op de momenten dat wij en Boniface niet daar zijn. Eric heeft een tablet gekregen, waarop nog een internetverbinding tot stand moet worden gebracht. Was het maar zo gemakkelijk dat hij even kon inloggen op het wifi-netwerk;-)

Dinsdag is Nathan, een dove jongen van 16 jaar, opgenomen in ons weeshuis. Nathan kwam uit een zeer nijpende situatie en bloeit in enkele dagen op. Hij is ontzettend leergierig en is gestart in klas 4 (groep 6). Hij kan onderwijs volgen doormiddel van liplezen en zal dus waarschijnlijk in een versneld tempo de klassen 4, 5 en 6 kunnen gaan doorlopen, mits individuele aandacht gerealiseerd kan worden.

Verder worden op dit moment gesprekken gevoerd met verschillende Keniaanse vrouwen die de moederrol in het weeshuis zouden willen en kunnen gaan vervullen. Tijdens deze gesprekken blijkt maar weer dat de Keniaanse cultuur in veel gevallen een ander idee heeft van de kwaliteiten die een moeder moet bezitten, dan onze Nederlandse cultuur.

 
Inmiddels zijn 4 van de 5 kinderen opgeknapt van Malaria, behalve Paul. Mama is opnieuw met hem naar de dokter gegaan in een kleine kliniek verderop. Waarschijnlijk knapt Paul niet op door een verwaarloosde longontsteking. Hij heeft hier nu medicatie voor gekregen. Onze lieverd Alex is ook ziek. Hij heeft verschijnselen van TBC. Dat betekent voor mama morgen opnieuw een wandeltocht met Alex naar de kliniek.
Deze week stonden er verschillende keren kinderen op de stoep die aangaven wees te zijn en in barre omstandigheden te verkeren... Op dit moment hebben we niet de mogelijkheid om deze kinderen op te vangen…. Erg moeilijke momenten voor Gaby en mama, omdat deze verhalen door merg en been gaan en we ook geconfronteerd worden met het feit dat we ook veel leed niet kunnen verzachten…..Mama & Gaby deze is voor jullie;

De meeste dromen zijn bedrog (Borsato), maar omdat er soms een uitkomt, doe ik 't toch (v. Herpen) www.marcelvanherpen.nl. 

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: