Vortum-Mullem drinkt AED bij elkaar.

Publicatiedatum: Zondag 28 maart 2010
De Dorpsraad in Vortum-Mullem is al bijna een jaar bezig om een AED in het dorp te krijgen.
Ondanks de subsidies van de SSOB en de Gemeente, die waren toegezegd, was dit tot op heden niet mogelijk, omdat een AED, met de bijbehorende kosten toch gauw een kleine € 3000,00 kost. Nog afgezien van de jaarlijks terugkerende kosten, met name i.v.m. de training van de hulpverleners die het apparaat moeten gaan bedienen, de servicekosten en de verzekering, een hele opgave voor een klein dorp.
Op het voorstel van de Dorpsraad, bijna een jaar geleden, om collectief elk dorp of wijk te voorzien van minimaal één AED, volledig door de Gemeente gefinancierd, was helaas afwijkend beslist.
Het Gemeenschapshuus en de Fanfare St. Cornelius, die dit jaar 100 jaar bestaat, hebben de handen ineengeslagen, en een Benefietconcert georganiseerd op 27 maart, waarbij alle opbrengst volledig ten goede kwam aan de Dorpsraad voor de aanschaf van een AED. Omdat alle medewerkers en artiesten volkomen kosteloos meewerkten, en het Gemeenschapshuus alle winst volledig ter beschikking stelde, is de basis aanschaf van de AED en buitenkast eindelijk mogelijk geworden.
Een spetterend optreden van VGTumult, volledig in het teken van de AED, opende de avond, gevolgd door een prachtig optreden van de Musicalgroep, die de hele zaal muisstil kreeg met een vertolking van “halleluja”, zonder enige versterking. Wat kunnen die meiden mooi zingen! Daarna trad de slagwerkgroep op met een spetterend optreden, en het enthousiasme zoals we dat van deze groep zo goed kennen. Ze kregen wederom de hele zaal plat met hun absolute ritme en performance. Van jong tot oud genoot van hun ritmegevoel, dat tot in je botten doordrong. Tot slot sloot VGTumult de optredens af met wederom een op maat gesneden aantal nummers. De hele avond vulde Discotheek Kristo op met muziek. Allemaal hardstikke bedankt!
De voorzitter van de Dorpsraad kreeg voor deze gelegenheid van Maarten Ebben van VGTumult, de bijnaam “speedy” omdat de reactietijd voor hulpverlening bij hartstilstand terug gebracht moet worden van 3 uur naar de bekende 6 minuten. De voorzitter besloot de avond, met de mededeling dat de AED besteld wordt, omdat het basisbedrag voor AED en kast gerealiseerd is, mede dankzij het Gemeenschapshuus, de Fanfare, SSOB en de gemeentesubsidie. Voor de vervolgcursussen leek het hem eigenlijk vanzelfsprekend dat de Gemeente e.e.a. zou moeten coördineren, omdat alle Dorpen en Wijken, die een of meerdere AED’s geplaatst hebben, voor de terugkerende kosten moeten opdraaien, zoals vervolgcursussen, servicekosten en verzekering. Dat kan veel goedkoper als dit collectief gebeurd. Te denken valt ook aan alle vrijwilligers van verenigingen, die een BHV opleiding hebben gehad, maar niet meer in aanmerking komen voor verlenging. Deze verlenging is veel voordeliger dan een nieuwe opleiding, en zou door de Gemeente geregeld moeten worden. Zo besparen wij in ieder geval op de kosten. Gemeenteraad, ook wij denken met u mee! Sociaal maar toch kostenbesparend.
Voor alle inwoners van Vortum-Mullem, die deze zeer speciale avond gemist hebben, en zich nu schuldig voelen, het bankrekeningnummer van de Dorpsraad wordt u direct toegestuurd na een reactie via dorpsraad@vortum-mullem.info, zodat u alsnog uw vrijwillige bijdrage kunt storten. Ten slotte is de AED er voor iedereen, al hopen we dat deze nooit gebruikt hoeft te worden.

Geplaatst door: Jos Tamminga

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: