Aktie bij slecht bereik KPN mobiel CENTRUM Vortum

Publicatiedatum: Zaterdag 23 februari 2008
Al reeds lange tijd blijkt dat in het centrum van Vortum-Mullem er een slechte ontvangst is bij mobiel telefoneren via KPN. Hiervan heeft de dorpsraad enkele meldingen gehad met de vraag om hulp. Ons advies is om het vaste klachten meldingsnummer van de KPN te bellen. Vanaf een vast toestel is dit nummer: 06-1200, vanaf mobiel telefoneren is het meldingsnummer:1200. Een andere oplossing is om over te stappen naar een andere aanbieder. Vodafone schijnt een beter bereik te hebben in centrum Vortum-Mullem. Vanuit de dorpsraad hebben wij ook een officiële klacht bij de KPN neergelegd.

Geplaatst door: Antoinette Visee

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: