Ook op internet zoek je elkaar op

Publicatiedatum: Zaterdag 08 december 2007

Wonen in een dorp, dat is deel uitmaken van een vaak hechte gemeenschap. Dat is dingen met elkaar ondernemen, bepraten en organiseren. Ook op internet zoeken dorpsgenoten elkaar op.

door Dick Teunen

Wat is er de komende week te doen in het dorp? Hebben on­dernemers nog een leuke actie op poten gezet? En hoe presteert de plaatselijke sportclub eigenlijk? Het zijn vragen die het gros van de inwoners van een klein dorp zich regelmatig stellen.
In veel gevallen is het voor hen ge­makkelijk om achter de antwoor­den te komen. Hoe dan? Gewoon, door naar het virtuele dorpsplein te surfen op internet.

Heel wat kernen in het Land van Cuijk en de gemeente Gennep be­schikken tegenwoordig over een ei­gen website. Vortum-Mullem is sinds 17 oktober ook online, om maar eens een voorbeeld te noe­men. De webstek is gemaakt door een inwoner van het dorp – hoe kan het ook anders – en is het schoolvoorbeeld van een goede dorpswebsite. Informatie over wat komen gaat, verslagen en foto's van de dingen die al zijn geweest en uiteraard informatie over de plaatselijke verenigingen.

Zo strak van design, vol met actue­le informatie en handige weetjes als de webstek van Vortum- Mul­lem zijn overigens lang niet alle dorpswebsites. Een bezoekje brengen aan de webstek van Vier­lingsbeek levert de bezoeker voor­al heel veel irritante pop-ups (re­clameboodschappen die in een nieuw scherm openen, red.) op.
Tegen de tijd dat die vensters alle­maal zijn weggeklikt, is de zin om nog op zoek te gaan naar nieuws en informatie verdwenen.

De gemeente Mill en Sint- Hubert mag gekroond worden tot de inter­netgemeente van de Regio.
Een aantal websites heeft Mill als the­ma, Wilbertoord (niet meer dan 1118 inwoners) kan pronken met een puike webstek en ook over Langenboom en Sint-Hubert zijn internetpagina's gemaakt. En wat voor websites. De sites over dor­pen uit die gemeente worden stuk voor stuk regelmatig voorzien van verse content, zoals dat in internet­jargon heet. Vaak zijn de pagina's simpel van ontwerp en dat maakt ze lekker overzichtelijk.

St Hubert.Nu is het virtuele dorpsplein van Sint-Hubert, op internet te bezoeken via www.sthubert.nu. De website is al sinds 1999 in de lucht en behoort tot de meest uitgebreide dorpspagina's van de regio.
De site bevat onder meer regionaal nieuws, weersverwachtingen, een activiteitenkalender, een overzicht van alle bedrijven in Sint-Hubert, een lijst met informatie over alle verenigingen die het dorp rijk is, historische informatie over het Brabantse dorp, een prikbord waarop inwoners van het dorp advertenties kunnen plaatsen, en een indrukwekkend fotoarchief.
Lokale ondernemers en verenigingen gebruiken de webstek ook met enige regelmaat. Zo sponsort de plaatselijke supermarkt elke maand een prijsvraag en gunt de carnavalsvereniging wel eens een primeur aan de onderhouders van de site.

Alle virtuele dorpspleinen op een rij.


Twintig 'pleinen' in regio. Achttien dorpen zonder site.

 

Het mo­ge duidelijk zijn: over veel dorpen is op internet informatie te vin­den. Maar lang niet altijd gaat het om websites die zich richten op nieuwsvoorziening. De geschiede­nis van een dorp of streek blijkt een hot item te zijn voor veel pagi­nabouwers. Dergelijke websites zijn niet opgenomen in onder­staand overzicht.
Daarin zijn al­leen webpagina's opgenomen die een 'dorpspleinfunctie' vervullen. Ook de startpagina's, sites met een verzameling links over een dorp, staan dus niet in de lijst.


Overzicht 'online dorpspleinen'

Gemeente Boxmeer:

Boxmeer - www.boxmeer.info
Groeningen - groeningen.dorpenboxmeer.nl
Holthees - holthees.dorpenboxmeer.nl
Maashees - maashees.dorpenboxmeer.nl
Oeffelt - oeffelt.dorpenboxmeer.nl
Rijkevoort - rijkevoort.dorpenboxmeer.nl
Sambeek - sambeek.dorpenboxmeer.nl
Vierlingsbeek - vierlingsbeek.dorpenboxmeer.nlwww.vierlingsbeek.tk
Vortum-Mullem - www.vortum-mullem.info
Geen site: Beugen, Overloon

Gemeente Cuijk:
Cuijk - www.langsdemaas.nl
Haps - www.haps-info.nl
Geen site: Beers, Katwijk, Linden, Sint-Agatha, Vianen

Iets meer dan helft van dorpen in deze streek kent online ontmoetingsplek.

Gemeente Gennep:
Milsbeek - www.milsbeek.info
Ven-Zelderheide - www.ven-zelderheide.tk
Geen site: Gennep, Heijen, Ottersum

Gemeente Grave:
Grave - www.grave-digitaal.com
Geen site: Escharen, Gassel, Velp

Gemeente Mill en Sint- Hubert:
Langenboom - www.langenboom.net
Mill - www.webridder.nl, www.millonline.nl
Sint-Hubert - www.sthubert.nu
Wilbertoord - www.wilbertoordonline.nl

Gemeente Sint Anthonis:
Oploo - www.oploo.net
Westerbeek - www.westerbeekonline.nl
Geen: Landhorst, Ledeacker, Sint Anthonis, Stevensbeek, Wanroij

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: