Stank weg door verkoop van grond

Publicatiedatum: Zaterdag 15 september 2007
Zaterdag, 15 september 2007 - BOXMEER - Door grond in en in de buurt van het Maasheggengebied aan de provincie Noord - Brabant te verkopen, krijgt de gemeente Boxmeer geld binnen om de problemen in Vortum - Mullem aan te pakken.

De gemeente wil het dorp stankvrij maken en zorgen voor woningbouw. Dat kost 4,5 miljoen euro.
Momenteel kunnen er in Vortum-Mullem geen woningen worden gebouwd. Door boerderijen in de kern van het dorp en de stankcirkels eromheen, mogen er geen nieuwe huizen worden neergezet. Sinds 1997 is er in het dorp dan ook geen kavel meer uitgegeven voor woningbouw.

De gemeente Boxmeer wil nu tot 2014 negentien huizen laten bouwen, variërend van sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen tot duurdere koopwoningen. Woningbouw is één doel van het plan, het stankvrij maken van Vortum-Mullem het andere.

Inmiddels is met een aantal boeren overeenstemming bereikt over de aankoop van grond. Met één veehouder ligt er nog geen afspraak. Met hem wordt nog gesproken. Vooruitlopend op de uitkomst start Boxmeer al wel een onteigeningsprocedure op. Mochten de partijen niet tot een akkoord komen, dan kan Boxmeer via de rechter de grond verwerven.

Verantwoordelijk wethouder Hermien van den Brand verwacht niet dat het zo ver komt. "De ervaring leert dat partijen er van tevoren toch meestal uitkomen. We moeten verder, we kunnen de andere ondernemers ook niet eeuwig aan het lijntje houden."
Om alle plannen te realiseren is veel geld nodig. "Een flink deel wordt terugverdiend via de woningbouw." Boxmeer had gehoopt op subsidie van de provincie Noord-Brabant, maar de provincie heeft laten weten geen geld te steken in het uitkopen van bedrijven ten gunste van de inwoners. "Ze zijn bang dat meer gemeenten aankloppen." De provincie verleent op een andere manier steun: door grond aan te kopen in het Maasheggengebied voor natuurontwikkeling. Die transactie levert Boxmeer ruim een miljoen euro op.

De politiek in Boxmeer heeft te kennen gegeven akkoord te gaan met de plannen voor Vortum-Mullem, al worden door een enkele partij wel vraagtekens geplaatst bij de enorme uitgave. 

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: