In de voetsporen van prins Scipio

Publicatiedatum: Donderdag 07 juni 2007

Donderdag, 7 juni 2007 - VORTUM - MULLEM - Honderd jaar geleden werd de tocht ook al eens verreden. Parijs-Peking

Gaby en Pieter van Mullekom uit Vortum-Mullem zijn klaar voor hun reis naar Peking. Ze moeten alleen nog sponsors zien te vinden voor de 11.000 kilometer lange trip. Foto Theo Peeters

Een duizenden kilometers lange autorace, een initiatief van de Franse krant Le Matin. De krant wilde bewijzen dat de auto de mens ontzettend veel te bieden had.

Vijf automobilisten namen de uitdaging aan. De hoofdprijs? Een grote fles champagne. De Italiaanse prins Scipio Borghese mocht als eerste een slok nemen.

Pieter (42) en Gaby (40) van Mullekom uit Vortum-Mullem treden in zijn voetsporen. Met een auto van niet meer dan 500 euro moeten ze in 25 dagen in Peking zien te komen. Via vaak onherbergzame gebieden. "Met een oud bakje na 11.000 kilometer de finish halen, dat is de kick", zegt Pieter.

Tweehonderd reacties kreeg de organisatie van de Peking Challenge 2007. " Uiteindelijk zijn er veertien teams overgebleven."

Hij heeft wel een verklaring voor het grote aantal afvallers. "Inschrijving kost 7000 euro per persoon. Dat geld moet je via sponsors terug zien te verdienen. Daarnaast is het de bedoeling dat we ook nog geld verdienen voor een goed doel. Wij hebben gekozen voor SOS Kinderdorpen."

Voor de twee was het geld geen reden de plannen te wijzigen. De kinderen waren dat wel. "We hebben er drie" , zegt Gaby. "Dat gaat dus niet, dacht ik eerst." De familie werd ingeschakeld, oppas gevonden.

Nu lonkt het avontuur. Een reis door het Oeralgebergte, door Siberië, Mongolië, de Gobiwoestijn. Met overnachtingen in hotels, maar ook in de auto, tent of in de openlucht. "Ergens op een boerderij", vult Gaby aan. "Bij Russen in de bedstee." De veertien wagens rijden in colonne. "Dat is veiliger. In iedere wagen wordt een paniekknop ingebouwd. Als we worden overvallen, wordt meteen een signaal naar Nederland gestuurd en hulp ingeschakeld."

Om te kunnen doorrijden, ligt straks een bundeltje geld in het dashboardkastje klaar. "De organisatie heeft ons aangeraden smeergeld mee te nemen", zegt Pieter.

Het duo rijdt in een Opel Monterey. Van wel ietsje meer dan de toegestane 500 euro, bekent hij. "Ik ga niet al dat geld betalen om ergens middenin Rusland stil te komen staan." Eenmaal in Peking wordt de auto verscheept naar Nederland. Zelf nemen de twee het vliegtuig. Een ervaring rijker. "Je moet een keer in je leven iets heel anders doen." Net als prins Scipio Borghese. 

Het vertrek staat gepland op 26 augustus. www.pekingchallenge.com

Aanvullende informatie:
- Website Pieter & Gaby: http://2peking.com
- Email: mail@2peking.com

Bron: De Gelderlander - Joost Ariaans

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: