Of jeugdhuis, of varkenshouderij weg uit Vortum

Publicatiedatum: Woensdag 25 oktober 2006
Woensdag, 25 oktober 2006 - ’S - GRAVENHAGE/BOXMEER - Na vijftien jaar ziet het ernaar uit dat het tijdelijke jeugdhuis aan Sint Cornelisstraat in Vortum - Mullem een permanente status krijgt. 

Dit tot ongenoegen van de overbuurman, een varkenshouder, die bang is dat het jeugdhuis met zijn bedrijfsvoering botst.

Het jeugdhuis zit in een voormalig bankgebouw dat onlangs door de gemeente Boxmeer is verbouwd, om het pand beter voor dit nieuwe gebruiksdoel geschikt te maken.

Varkenshouder Ebbers tekende meteen protest aan tegen die verbouwing. Het jeugdhuis ligt immers binnen de stankcirkel van zijn varkenshouderij, wat problemen kan geven met de bedrijfsvoering. Anderzijds is het jeugdhuis weer een potentiële bron van overlast voor het woonhuis op Ebbers’ perceel.

Toen de gemeente voet bij stuk hield, stapte Ebbers naar de rechter in Den Bosch. Die kwam tot de slotsom dat de gemeente niet zonder meer een bouwvergunning voor de verbouwing had mogen verlenen, aangezien het bouwplan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Weliswaar laat het bestemmingsplan horeca toe, maar het jeugdhuis zou niet onder die noemer vallen aangezien er geen alcohol wordt geschonken.

De gemeente was het niet met die uitleg eens en ging op haar beurt in hoger beroep bij de Raad van State, waar de zaak deze week werd behandeld. Dat er geen alcohol wordt geschonken, is volgens de gemeente niet zo vreemd, gezien de jonge leeftijd van de doelgroep.

Omdat het jeugdhuis er al vele jaren zit, vindt de gemeente het merkwaardig dat de varkenshouder nu pas bezwaar maakt. Deze wijst er op zijn beurt op dat hij er langer zit dan het jeugdhuis, en dat het bankgebouw in eerste instantie slechts een tijdelijk onderkomen zou zijn.

De gemeente is momenteel in onderhandeling met de varkenshouder om deze uit te kopen. Ook staat een nieuw bestemmingsplan op stapel, waarin het jeugdhuis veilig verankerd is. Ebbers’ raadsvrouw blijft er echter bij dat in de tussentijd sprake is van een illegale situatie, waar de gemeente zelf een eind aan moet maken.

Staatsraad Van den Brink vond die redenering wat kort door de bocht. De rechter had immers niet de bouwvergunning voor de verbouwing vernietigd, maar uitsluitend bepaald dat de gemeente Ebbers’ bezwaren opnieuw moet beoordelen.

Over enkele weken doet de Raad van State uitspraak en weet iedereen precies waar hij aan toe is. 

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: