Rustig afwachten tot de heisa weer begint

Publicatiedatum: Woensdag 30 augustus 2006

Woensdag, 30 augustus 2006 - VORTUM-MULLEM - Tot een uur voor de show van Circus Bavaria is het stil op het plein voor de kerk in Vortum - Mullem. De artiesten kijken wat televisie in hun caravan of doen een computerspelletje. Edita (3) oefent druk met haar hoepel.

Clown Dada van Circus Bavaria schminkt zich, maar haar nichtje Edita wil aandacht voor haar kunsten met een hoepel die buiten ligt te wachten. Foto: Ed van Alem

Het circus is weer in het Land van Cuijk. Circus Bavaria („wij brengen het circus bij mensen aan de deur“) richt zich op de kleinste dorpen. Zoals Vortum-Mullem. Maandagavond laat zijn de wagens op het plein voor de kerk gearriveerd. Deze dinsdagochtend begon in alle vroegte het opbouwen van de tent. De show begint pas om 16.00 uur, dus tussen het opbouwen en de show zijn nog wat uurtjes te doden.

Nerveus zijn de Tsjechische en Duitse artiesten die bij Bavaria optreden niet. Ze lopen ontspannen rond of houden zich schuil in de caravans die staan opgesteld op en rond het plein en kijken wat televisie: een schotelantenne staat tussen de caravans op de grond. De acrobaten vermaken zich met een computerspelletje. Vanuit één van de caravans klinken virtuele schoten. Maar verder is het stil.

Tot 15.00 uur, dan begint het klaarmaken voor de show. Ineens klinkt harde circusmuziek en komen de allereerste bezoekers kijken. In één van de caravans transformeert Ladislava Karlikovi zich voor de zoveelste keer tot clown Dada. Samen met twee zussen maakt ze deel uit van het rondreizende circus.

Geroutineerd, zwijgend en in één keer goed tekent ze de contouren van een brede glimlach op haar gezicht en kleurt die in met witte en rode verf. Eenmaal omgekleed, wordt er nog wat vermaakt aan het pak en knipt haar zus de pony van haar oranje pruik bij.

Edita Brozova, het driejarige nichtje van clown Dada, is net als de drie zussen geboren in het circus en dat is te zien. Terwijl haar tante zich voorbereid op haar rol, eist het meisje aandacht voor haar kunsten met een kleine hoepel. De hoepel ronddraaien op één vinger en boven haar hoofd gaat al makkelijk. Ze treedt ook op bij Bavaria. „Als ze niet mag meedoen, huilt ze de hele dag“, zegt haar vader, één van de acrobaten.

Hoe routineus het ook lijkt, de artiesten houden allemaal van het circusleven. „Als je erin geboren bent, hou je ervan“, zeggen ze met een stralend gezicht.

Het is 16.00 uur: „Hooggeëerd publiek van Vortum-Mullem.....“

Bron: De Gelderlander / MEREL DADO

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: