Bours met Victory naar overwinning

Publicatiedatum: Maandag 10 juli 2006
Maandag, 10 juli 2006 - VIANEN - Niki Bours uit Vortum - Mullem is met haar paard Victory gekroond tot kringkampioen. Ook Sabine Derks uit Sint Anthonis pakte die prijs, maar dan met haar pony.

Niki Bours (rechts) in actie met haar paard Vloet-Victory tijdens de eerste dressuurproef in Vianen. Foto: Ed van Alem

De amazones werden kampioen in de dressuurklasse B. Voor aanvang van de laatste wedstrijd van het kampioenschap stonden Bours en Derks al aan kop van het klassement.

Bours (17) heeft de nu driejarige Vloet-Victory als veulen gekregen en is, voordat ze op de nakomeling van Jazz kon gaan rijden, samen met haar vader veel tijd met het paard in de weer geweest.

Bours: „Een goed volwassen paard kopen is zo duur dat we bij de familie Vloet in Westerbeek drie jaar achter elkaar een veulen hebben gekocht. We redeneerden dat er dan vast wel een goede tussen zou zitten. De oudere zus hebben we verkocht nadat ze was ingereden en we hebben nu nog de jongere volle broer op stal. Die zijn we nu aan het inrijden en die blijft misschien ook. Dat hangt ook een beetje af van wat mijn broertje gaat doen. Als die op mijn Z-pony gaat rijden, kan ik nog wel een tweede paard combineren met mijn studie. Drie dieren rijden is eigenlijk niet te combineren met mijn havo-opleiding.“

Vader Bours heeft vroeger ook paard gereden. „We woonden toen nog in Malden en destijds was je nog de hele dag op concours om individueel en afdelingsdressuur te rijden en te springen.“ Bours senior heeft Vloet-Victory, toen het paard nog jong was, intensief getraind. Zo wandelde de vader van de winnares met het paard en zorgde hij dat Vloet-Victory veel situaties had meegemaakt. Dat moest ervoor zorgen dat het paard rustig blijft tijdens wedstrijden en zich goed laat zien in de ring. Aan de overwinning van Bours te zien is dat gelukt.

Pony-amazone Derks (14) rijdt vanaf haar negende. Ze heeft de basis van Lisanne Rutten geleerd en lest nu bij Monika Geerts uit Westerbeek. Pas deze zomer is ze met Tongerveld’s Devil serieus voor de prijzen gaan rijden. Met het winnen van het kringkampioenschap heeft de amazone uit Sint Anthonis ook meteen haar eerste ticket voor de Brabantse Kampioenschappen binnen.

De jeugd komt eraan bij de paarden in Kring Cuijk. Oplose Lieke van Rixtel (12) is reservekampioen in de B, Sacha van den Broek (16) is ook al meteen B-afgevaardigde en de Millse Lieke van Dommelen (18) is Kringkampioen L1. Twintigers Tamara van Duijnhoven (Stevensbeek) en Merel Bosman (Overasselt) zijn gisteren respectievelijk L2 en M1-Kringkampioen geworden.

Bron: De Gelderlander / ANS STOUB

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: