Het Mullemsche Veld: een oneindig laagland

Publicatiedatum: Zaterdag 03 september 2005
MULLEMSCHE VELD - Het zijn onbeduidende stipjes op de landkaart: buurtschappen. Nietig, maar o zo fraai voor wie er oog voor heeft. De Gelderlander gaat deze zomer 'buurten'. Vandaag: het Mullemsche veld bij Vortum

Het Mullemsche Veld bij Vortum- Mullem.Foto: Ed van Alem

Oneindig laagland. IJle populieren als hooge pluimen aan den einder. De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord. Struinend over het weidse laagland van het Mullemsche Veld doemt de Herinnering aan Holland op, het beroemde vers van dichter Hendrik Marsman. Vadertje Tijd heeft geen vat gekregen op het nietige Vortum-Mullem, het dorp waar het Mullemsche Veld aan grenst. Vortum en Mullem: twee gehuchten die in de loop van vele jaren naar elkaar toe zijn gegroeid en nu een onbetwiste eenheid vormen. De enige stoorzenden is de provincialeweg die het vroegere Voortheim en Mulheim, weerhoudt van een volledige versmelting.

Het dorpshart van Vortum ademt stilte. De Vortummers, pezige boeren met gegroefde koppen, begroeten iedere voorbijganger met een lui hand opsteken. Aan de Sint Cornelisstraat , de kronkelige slagader van dit dorp, ligt de handelspost en enige winkel van Vortum: Pakhuus Peeters, een doe-het-zelver van de oude stempel. De brokkelige grijslemen muur die zich over het eerste gedeelte van de Sint Cornelisstraat uitstrekt verraadt dat de klok hier kennelijk een slag trager slaat. Even verderop het leegstaande gebouwtje van wat ooit de Boerenleenbank moet zijn geweest. Pinnen kun je hier wel vergeten. En dan is er nog het gemeenschapshuis en niet te vergeten de dorpskerk, in een bescheiden maatvoering die bij dit stipje op de landkaart past.

Hoe nietig ook, Vortum geniet landelijk, wat heet, internationaal, bekendheid. Bij elke grote voetbalmatch in binnen- en buitenland duikt het spandoek Vortum op de tribunes op. Eenmaal per jaar mag het dorp zich even het middelpunt van de gemeente Boxmeer noemen tijdens de Metworstrennen op carnavalsmaandag. Vortum is een echt boerendorp: in zowat elke tuin banjert wel een paard, in het weilandje knuffelen Bambi's elkaar en op elke straathoek staat wel een Deutz, een McCormick of een ander tractormerk. Over tractoren gesproken: Vortum heeft zelfs een showroom waar deze boerenwerkpaarden stoer staan te glimmen. Verder maar weer, rechtsaf de Luinbeekweg in. Bij het Hooge Huis, een massieve boerenhofstede op een terp, gaat het rechtsaf de Lijkweg in. Die Lijkweg, hoe sinister ook, is niet meer dan een bonkig karrenspoor dat het Vortumsche Veld doorklieft. Hier in dit oneindig laagland kun je als nergens anders genieten van Marsmans 'lage luchten'. Aan de einder doemt de Sambeekse Sint Janstoren op, een vijftig meter hoge kolos: de poortwachter van dit boerenland.

Routebeschrijving: 4 km): Sint Cornelisstraat Vortum- rechtsaf Luinbeekweg- bij boerderij Hooghuis linksaf zandpad in (Lijkenweg).

Bron: De Gelderlander / HANS PEETERS

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: