Vortum-spandoek wereldberoemd

Publicatiedatum: Woensdag 30 juni 2004
VORTUM- Voor elke EK - wedstrijd van het Nederlands elftal vliegt hij naar Portugal, met in zijn bagage het metersgrote spandoek dat elke Oranjesupporter en tv - kijker inmiddels wel kent: 'Vortum'.

Arold Arts, superfan. Foto: Ed van Alem 

MULLEM - Voor de zoveelste keer speelt zich in huize Arts in Vortum-Mullem de bloedstollende strafschoppenserie tussen Oranje en Zweden van afgelopen zaterdagavond af.

Oranjesupporter Arold Arts, 41 jaar oud, kan er geen genoeg van krijgen. "Kijk, kijk dan, hoe Van Nistelrooij en Van der Sar elkaar in de armen vliegen van blijdschap. Man, ik krijg er nog steeds kippenvel van." Wijzend naar zijn onderarmen en knikkend naar de tv: "Dit is ook zó mooi. Onbeschrijfelijk."

Af en toe is het op de achtergrond duidelijk zichtbaar: het reuzenspandoek met 'VORTUM', de naam van één van de kleinste kernen in de gemeente Boxmeer, bekend van de Metworstrennen op carnavalsmaandag. Het dorp telt 696 inwoners, onder wie de Oranjeknotsgekke Arold Arts.

Op dit moment is Arts alweer voor de vijfde keer in twee weken voor slechts enkele uren in Portugal. Na de vijfde wedstrijd van het Nederlands elftal reist hij weer spoorslags terug naar Vortum, om vervolgens zondag mogelijk weer de finale bij te wonen. "Want je houdt van Oranje en voetbal, of niet. Dit is mijn enige hobby. Ik heb geen vrouw en hoef dan ook nergens naar om te kijken."

Het kaartje voor de finale kosten 270 euro heeft lidnummer 75 van de Oranjesupportersclub al op zak. Hij schat dat dit EK hem zeker zo'n vierduizend euro kost: ruim drieduizend aan zes vliegreizen en nog eens duizend voor de kaartjes.

Arold is zijn broer Jan, die zijn werkgever is en voetbal haat, veel dank verschuldigd. De Vortumse Oranjefanaat mag dan alle wedstrijden bezoeken, maar tussen de voetbalbedrijven door is het gewoon doorwerken op Jans staalbedrijf.

Dat Arold niet zelden één uur na thuiskomst in Vortum, na de zoveelste vermoeiende EK-wedstrijd, alweer aan de slag moet, neemt hij graag voor lief. Arold: "Zondag kwam ik bijvoorbeeld om negen uur in de ochtend thuis en één uur later stond ik weer in de fabriek. Ik wilde natuurlijk liever naar bed, maar afspraak is afspraak."

De oplettende tv-kijker zal vanavond tijdens de halve finale het witte spandoek met de zwarte letters 'VORTUM' "Valt tenminste goed op tussen al dat oranje" niet kunnen missen.

"Ik neem er voor deze halve finale twee mee, waaronder het allergrootste doek, van zes bij twee meter. Ik had ze het liefst alle vijf meegenomen, maar dan kan ik niks anders meer kwijt in mijn rugzak. En met zo'n loodzwaar ding de hele dag rondsjouwen is ook niet alles."

Vanavond, vlak voor het begin van de wedstrijd, belt Arold weer volgens afspraak naar zijn moeder Annie in Vortum. "Zij kan op de televisie dan controleren of de spandoeken goed in beeld hangen. En ze moet natuurlijk de video aanzetten. Ja, het geeft gewoon een enorme kick de naam 'VORTUM' in het stadion te zien hangen."

Vortum-op-lappen, het wordt zo stilaan een wereldwijd begrip. Arold: "Ik krijg reacties van oud-dorpsgenoten uit Australië, Indonesië en Canada, om maar enkele landen te noemen. En natuurlijk weet ik dat er mensen zijn die denken: hij is volslagen maf. Dat is dan maar zo. Ik vind dit gewoon geweldig om te doen."

Morgenochtend in alle vroegte is Arold weer terug in Vortum.

Even wat uurtjes werken en centen verdienen bij zijn broer Jan en dan terug naar de grote finale in Lissabon.

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: