De Plekkers maken het graag laat

Publicatiedatum: Maandag 16 februari 2004
Geitenbok, Wortelpin, Spurriebuuken. Namen die elk jaar in carnavalstijd voorbij komen. Waar komen de namen van de ruim dertig carnavalsverenigingen in Gennep en het Land van Cuijk vandaan?

Hij is zelf net zo oud als de carnavalsvereniging. Hoe 't precies gegaan is weet Marcel Hermens, al elf jaar vorst van de Vortum-Mullemse carnavalsvereniging de Plekkers, dus ook niet precies. Wel dat het de moeder van de gebroeders Van Kempen was die in 1962, zonder dat ze het zelf doorhad, de carnavalsvereniging haar naam gaf.

"Tijdens carnaval zat een clubje jongeren in een café in 't dorp bij elkaar. Een of andere carnavalsactiviteit was niet helemaal geslaagd, en om daar voor eens en altijd een eind aan te maken werd besloten een carnavalsvereniging op te richten. D'r moest natuurlijk ook een naam komen maar dat wou niet echt vlotten. Ondertussen was het ook best laat geworden. Toen de jongens van Van Kempen thuis kwamen kregen ze natuurlijk commentaar van hun moeder. 'Wa zedde toch laat thuis. Gullie bent ook een stelleke plekkers' zei ze. En ja, toen hoefden ze niet meer lang na te denken."

De ingezetenen van het Plekkersriek doen volgens Hermens hun naam nog steeds eer aan. "We zijn meestal niet de eersten die naar huis gaan."

Bron: De Gelderlander

Geplaatst door: Geert van Raaij

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: